Víte, jak chutná fialová mrkev? Proč je pro zdraví tak prospěšná, a jak ji využít při zkrášlování? V následujících řádcích se to dozvíte.
Fialová mrkev, jaké jsou její výhody?
Možná vás překvapí, že tato oblíbená zelenina byla původně fialová, jedná se o její originální tvar i barvu. Její historie se datuje do období zhruba 3000 let. před naším letopočtem, ale přesto jsou její vlastnosti do značné míry k nerozeznání od dnešní mrkve.
Fialová mrkev není geneticky modifikovaný produkt, ale skutečná přírodní zelenina, pěstovaná lidmi již ve starověku. Nicméně, v té době se její kořen nepoužíval k jídlu, ale patřil do kategorie léčivých bylin.
Cenná součást jídelníčku
Mrkev jakékoli barvy by si měla vydobýt pevné postavení na talířích. Neodmítají ji ani děti, jelikož je sladká a dobře se tráví. Mrkev má detoxikační účinky, je prospěšná pro náš zrak, reguluje aktivitu jater, snižuje cholesterol v krvi. Zajímavé je, že na rozdíl od jiných druhů zeleniny se její léčivé účinky ještě znásobí, pokud ji konzumujeme vařenou.
Zásobárna zdraví
Fialová mrkev je obzvláště bohatá na silné antioxidanty, o kterých je známo, že bojují se záněty. Najdeme v ní důležité živiny, jakými jsou vláknina, draslík, vitamín C, mangan, vitamín A i některé vitamíny skupiny B. Z nutričního hlediska je jedinečná právě svým obsahem antioxidantů – antokyánů.
Ty pomáhají chránit organismus před oxidačním stresem, často spojovaným se zdravotními diagnózami: rakovina, mentální úpadek, srdeční choroby či předčasné stárnutí. Studie také ukazují, že strava bohatá na fialovou mrkev pomáhá snížit riziko výskytu některých typů rakoviny, především rakoviny tlustého střeva a prsu.
O těchto účincích jste tušili?
Fialová mrkev je tedy vysoce výživná, nutričně bohatá a má nízký počet kalorií. Jeden šálek syrové mrkve (asi 125g) dodá tělu jen 52 kalorií. I proto se osvědčila v celé škále receptů, a to nejen těch, které jsou zaměřeny na snížení hmotnosti.
Fialová mrkev je rovněž kvalitním zdrojem vlákniny, a ta snižuje chuť k jídlu. Pravidelná konzumace mrkve má pozitivní vliv také na stav krevních cév. Pomáhá předcházet žilní nedostatečnosti i křečovým žilám.
Působí jako afrodisiakum
Mrkev je překvapivě považována i za afrodiziakum. Její pravidelná konzumace zvyšuje mužskou potenci a stimuluje libido. Kromě uvedených benefitů pomáhá fialová mrkev snížit krevní tlak, normalizovat hladiny cholesterolu v krvi i posílit ledviny. Mnoho maminek ji používá také k léčbě přetrvávajícího kašle svých dětí.
Fialová zelenina, tedy mrkev, má pozitivní vliv na zrak, zlepšuje kvalitu vidění v noci, stimuluje krevní oběh v oční bulvě a snižuje riziko oslepnutí u pacientů s diabetem.
Fialovou mrkev snadno zařadíte do každodenního jídelníčku. Umí být skvělou součástí zeleninových salátů, dá se péct, vařit, přidat do pomazánek, polévek nebo pečiva, nastrouhat do těsta na pečení, lze ji konzumovat syrovou, ale chutná i jako součást smoothie.
Pomocnice při zkrášlování
Mrkev obsahuje vápník ve lehce stravitelné formě. Ten blahodárně ovlivňuje stav vlasů, nehtů, zubů i pokožky. Je však mimořádně prospěšná i při kosmetických procedurách.
Čistí pleť i játra – Vyzkoušejte si smíchat mrkvovou šťávu s kapkou panenského olivového oleje. Toto spojení se postará o vyplavení toxinů z těla a fialová mrkev dodá pleti i potřebné vitamíny.
Mrkev (i) pro krásné vlasy
Pravidelná konzumace mrkve zvýší kvalitu vašich vlasů. Je to způsobeno vysokým obsahem vitamínu A, který podporuje samotný růst, ale navíc je chrání před škodlivými vlivy vnějšího prostředí. Výtažky z mrkve se staly součástí různých šamponů a dalších regeneračních přípravků na vlasy, které stimulují jejich výživu.
Jednoduchá pleťová maska
Připravte si dvě středně velké mrkve, oloupejte je a povařte na páře zhruba tři minutky. Následně je rozmixujte, přidejte lžíci medu, kokosového oleje a šťávu z jednoho citronu. Všechny ingredience promíchejte, naneste na obličej, nechte 15 minut působit a na závěr vlažnou vodou z obličeje smyjte.