9.8 C
Brno
Čtvrtek, 30 března, 2023
HomeZdravíNový rok, nový začátek. A jde to i bez diety!

Nový rok, nový začátek. A jde to i bez diety!

Date:

Být matkou je úžasné.

Baša Štěvulová, bývalá snowboardistka„Mateřství je pro mě úžasné už...

Děti potřebují k Vánocům rodinu.

Při slově Vánoce se v mysli každého člověka objeví...

Na mateřskou odchází už každý čtvrtý otec, prospívá to kariérám žen

Atraktivnější je zejména od roku 2011, kdy se změnila...

3 alarmující znaky, že si špatně vybíráte obuv. Naleznete se byť jen v jednom z nich?

Pokud dáváte přednost stylu před pohodlím, zbystřete pozornost. To,...
- Reklama -časopis

I vy jste si se sklenkou šampaňského v ruce přísahali, že nový rok začnete o něco zdravěji? Namísto diet raději zkuste chutnou alternativu ve stylu „veggie“.

Rychle zjistíte, že kromě toho, že je veganská kuchyně plná barev a vitamínů, dokáže odlehčit a podpořit i vaše trávení. A chutná stejně dobře! Pokud nevíte, jak veggie potraviny používat ve vaší kuchyni, inspirujte se radami zkušených foodblogerek. Nikoleta Kováčová, známá jako Surová dcerka, a Sova_huhu alias Soňa Makranská, vám poradí, jak nahradit mléko, vejce či smetanu rostlinnými alternativami.

„Zařazování veganských produktů do jídelníčku nikdy nebylo tak jednoduché jako dnes,“ říká Soňa a dodává: „V obchodech najdete široký sortiment kvalitních výrobků, kterými si můžete obohatit své stravování. Nebojte se nových chutí a vůní – určitě vás mile překvapí.“

Foodblogerky radí: Toto jsou naše top triky z veganské kuchyně
Kokosové „mléko“ neboli krém jsou vynikajícími náhradami za sladkou smetanu, protože se dají krásně vyšlehat. Vanilkovou a kokosovou příchuť rostlinných mlék zase oceníte při přípravě vánočky nebo lívanců.
S tofu se díky jeho neutrální chuti dá velmi dobře pracovat a připravit z něj slaná i sladká jídla. Jeho měkkou verzi můžete použít namísto klasického tvarohu nebo omáčky. Uzené tofu zase výborně chutná ve francouzských bramborách či plněné paprice.
„Pokud potřebujete udělat těsto bez vajíček, přidejte k mouce trochu rostlinného nápoje. Sójový je sázkou na jistotu, obsahuje totiž více bílkovin, díky čemuž se vám koláče vždy podaří,“ radí Surová dcerka.

Na korpus:
130 g dýně

230 g špaldové hladké mouky

50 g rostlinného másla pokojové teploty

Špetka soli

Špetka sody

Na nádivku:
300 g tofu K-take it veggie

½ šálku rostlinného mléka K-take it veggie

3 ČL lahůdkového droždí

1 ČL sušeného česneku

Špetka kurkumy

Lžička soli

180 g mraženého listového špenátu

Hrst mraženého hrášku

Postup:
Dýni uvaříme doměkka, necháme vychladnout a vidličkou protlačíme na kaši. Přidáme mouku, sůl, sodu, máslo a vypracujeme kompaktní těsto, které dáme odpočívat do chladničky. Zatím si připravíme nádivku. Do mixéru dáme všechny ingredience kromě špenátu a hrášku a rozmixujeme na jemnou nádivku. Mixujte tak dlouho, aby ve směsi nebyly hrudky. Do hotové nádivky přidáme špenát a je hotová.

Vrátíme se ke korpusu, který rozválíme na pomoučněném vále na rovnoměrný kruh a přeneseme do vymazané a pomoučené formy. Okraje přimačkáme a ohneme, propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180 ° C na 10 minut. Následně korpus vytáhneme a rovnoměrně na něj rozetřeme nádivku, na kterou volně poklademe hrášek a pečeme dalších 25 minut. Koláč necháme vychladnout a dozdobíme zeleninou, bylinkami a kousky avokáda. Přejeme dobrou chuť.

- Reklama -časopis